Paters, Zusters en Beatles II

Kerken en bijzondere monumenten in Oosterblokker

Een vorige keer bezochten wij Westerblokker, een dorp met een vrome geschiedenis: we troffen de resten aan van maar liefst twee belangrijke middeleeuwse kloosters. Nu gaan we op weg naar het een eeuw jongere (12e-eeuwse) Oosterblokker. Als we de slingerweg volgen die de overgang van Wester- naar Oosterblokker vormt staat er rechts een bijzonder monument.

Een uniek monument
Aan de ingang van het dorp treffen we rechts een uniek monument aan: het Beatlesmonument. Het is een heel contrast: de herinneringen aan de engelachtige zang van de zusters in Westerblokker en de herinnering aan de ruige sound van de gewone jongens uit Liverpool! U verwacht het misschien niet in deze rubriek, maar toch is het goed even aandacht te besteden aan een uniek gebeuren in 1964. De beroemdste popgroep ter wereld, The Beatles (die slechts éénmaal optrad in Nederland) deed dat hier. Dat was tijdens hun eerste wereldtournee op 6 juni 1964. Nadat ze die dag hun legendarische rondvaart door de Amsterdamse grachten hadden gemaakt, togen ze naar Blokker. Daar gaven de Beatles in Veilinghal ‘Op Hoop van Zegen’ twee unieke optredens. Het middagconcert was niet uitverkocht, maar ’s avonds was de hal met z’n 7500 fans tot de nok toe gevuld. Beide keren speelden ze slechts 25 minuten. ‘I saw her standing there’ was het spetterend openingsnummer. Andere nummers: All my loving, I want tot hold your hand, She loves you, Twist and shout, Long tall Sally, Roll over Beethoven en Can’t buy me love. John, Paul, George en drummer Jimmy Nicol, die de zieke Ringo verving zetten de tent volledig op zijn kop. Het publiek was uitzinnig. ‘Meisjes barstten in tranen uit, schudden met hun hoofd en gilden als bezetenen. Jongens klommen op elkaars schouders, rukten hun hemd open en kronkelden over de vloer’, aldus dagbladjournalist Paul van Beckum. Dit was nog nooit vertoond in Nederland! Na de concerten in Blokker ging de wereldtournee verder naar Hong Kong en Sydney. In 1999 werd een door Harma Heikens (1963) uit Groningen ontworpen monument onthuld. De stichting die het project lanceerde werd hartelijk gelukgewenst door Paul McCartney. In het perkje bij het monument, tegenover de plek waar het optreden plaatsvond, zijn rozen geplant die de naam Yesterday dragen.

De O.L.V. Visitatiekerk
Als we, de Beatles de Beatles latend, het dorp inrijden hebben we verderop zicht op de oude St. Pancratiuskerk die in de verte ligt. Voor we daar aankomen wordt ons oog getroffen door een iets bescheidener kerk aan onze linkerhand: de katholieke kerk van O.L.V. Visitatie. Het is een ontroerend fraai kerkje van Molkenboer (dezelfde die tien jaar later de voormalige R.K. St. Michaëlskerk in Westerblokker zou gaan bouwen). De Oosterblokkerse kerk werd in 1845-1846 opgetrokken. Cuypers was geen fan van de bouwmeester Molkenboer die op vele plaatsen kwistig zijn kerkjes rondstrooide. Maar dit is een aandoenlijk gebouw. Een gezellig torentje siert de voorgevel en van binnen is het helemaal een verrukking; je voelt je er veilig en geborgen. Ook de naam van de kerk ‘Onze Lieve Vrouw op bezoek’ (bij Elisabeth uiteraard) is huiselijk. Een mooi raam beeldt dat uit. De lichtblauwe gewelven zijn laag en bescheiden. De kerk heeft een hoofdaltaar uit 1902 en uit de oude Communiebank zijn fraaie voorstellingen genomen die aan de koorbalustrade gehangen zijn. Zo kun je de Ark van Verbond en de Mannazoekers in het midden goed zien. Bepaald heel waardevol zijn de sprekend gebeeldhouwde kruiswegstaties van H. van der Geld. Het lijkt wel of hij de stoere westfriezen van hier als model heeft genomen.

Een echte oude kerk
Verder doorrijdend komen we bij de eerder gesignaleerde Middeleeuwse aan Sint Pancratius toegewijde kerk. Hoewel het een volmaakt bouwwerk met een toren uit 1450, een schip uit 1475 en een ruim dwarspand uit 1525 gebruikt de protestantse gemeente van Blokker en omstreken toch liever de kleinere 19e-eeuwse kerk (met middeleeuwse toren) van Westerblokker. Binnenin fraaie houten gewelven met oude beeldjes van de vier evangelisten en meerdere (!) grafstenen uit de 12e eeuw van rode Bremer zandsteen.

Afscheid
Uit deze twee artikelen bleek wel: er is in Blokker meer te zien dan u denkt! Dank aan de mensen die de met veel fantasie uitgezette Cultuur Historische Route bedachten. Naast de kerken en kloosterresten vonden we zo het Beatlesmonument en het uit 1969 daterende bronzen stierkalf. Toen het in 2008 gestolen werd was het dorp in diepe rouw. Des te groter de vreugde toen het 2010 weer werd teruggevonden. In de Bijbel heeft een stierkalf een slechte naam. Hier niet: het symboliseert de jeugdige kracht van het dorp!

Zie: ‘The Beatles in Holland’ Walburgpers 2014 blz. 125-154

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.